Din Säkerhet Garanti Betalning Referenser Nyheter Erbjudanden På Gång Om Företaget Kontakt Länkar

Produkter

Larm

Skåp

Kodlås

PC-skydd

Övervakning

Övrigt

 

Hem

Din säkerhet

Förebygga inbrott   Larm Samverkan Märkning

Vaksamhet

   

Grannsamverkan och nattvakt - Förebygger mot inbrott

 

Grannsamverkan

Syftet med grannsamverkan är att göra villakvarter och andra bostads-områden mindre attraktiva mot inbrott och annan brottslig verksamhet. Med grannsamverkan visar statistiken att det är, i genomsnitt, 36% lägre risk för inbrott i ett område med grannsamverkan.

Grannsamverkan bygger på att de boende har ökad uppmärksamhet i sitt område samt kunskap om hur man bäst skyddar sig för att försvårar det för tjuven.

Starta grannsamverkan är inte svårt. Det enda som krävs är att de boende i ett område bestämmer sig för att starta grannsamverkan och ta kontakt med sin lokala polismyndighet eller kommun. De hjälper till med information om hur man bäst skyddar sig och sitt område samt med att till-handahålla grannsamverkansskyltar för området. Ett kontakombud utses också som länk mellan grannsamverkansgruppen och polis/kommun.

Hur stor en grannsamverkan får vara finns inte någon egentlig storlek på. En måttstock är att ett kontaktombud ansvarar för ca 10-12 hushåll. Om det skulle vara väldigt många boende i grannsamverkansområdet så ut-ser man ett huvudkontaktombud som är länk mellan polis/kommun och kon-taktombuden.

 

Nattvakt

Nattvakt är en annan form av grannsamverkan som bygger på ett större engagemang och ideella insatser från personer i större områden som exempelvis samhällen eller hela församlingsområden med flertal byar inräk-nade.

Nattvaktsgrupper är vanligt förekommande i ett flertal kommuner i Kronobergs län och de första startade i slutet på -90 och början på 2000 talet i några samhällen i Tingsryds kommun. De har allteftersom genom år-en spridit sig i länet och även utanför länet eftersom det har visat sig vara väldigt effektivt att få ner antalet inbrott, stölder och skadegörelse i sitt område.

Nattvaktsgruppen är i jämförelse med vanlig grannsamverkan mycket större och här gör varje medlem en insats med att, med egen bil, åka runt  i samhället och byarna på kvällar & nätte för att kolla så att allt ser normalt ut och att inget misstänkt sker.

Hur ofta man behöver ställa upp och köra dessa rundor beror helt och hållet på hur många personer som är anslutna till nattvaktsgruppen. När man är ute och kör så rekommenderas det att man är två personer. En förare och en medåkare. Så är man t.ex 120 personer i nattvaktsgruppen så räcker det med en gång varannan månad att man är ute på en natt-runda om gruppen har valt att det ska köras varje natt.

Kontaktombud till polisen är den som kör aktuell kväll/natt och han eller hon talar om när de kör ut på kvällen för polisen och bilens registrerings-nummer som de färdas i. Det är inte ovanligt att polisen ber om hjälp av personen som är ute och kör på sin nattvaktsrunda att de ska hålla utkik på efterlysta fordon som polisen kan intresserad av. Det finns även här ett huvudkontaktombud som är länk mellan kontaktombud och polis men den rollen skiljer sig lite från den som är huvudkontaktombud i en grannsam-verkansgrupp.

 

Fördelarna med samverkan

Det finns flera fördelar med grannsamverkan och nattvakt. En är att de som är med i detta har lokal kännedom om sitt geografiska område och de som bor där. De ser också lättare om det är något skiljer ut sig eller ser lite "misstänkt" ut eller om någon främmande obehörig person befinner sig på någons grannfastighet.

En annan fördel är att de sociala banden mellan de som är med i nattvakt eller grannsamverkan stärks. Man lär känna varandra i gruppen lite bättre och vänskapsbanden är oftast lite starkare i en samverkansgrupp än vad man är i ett område utan någon samverkan. Med andra ord så anstränger man sig lite mer att hålla koll på varandras bostäder eller företag.

Risken för inbrott minskar. Enligt statistiken, som Samverkan mot brott (SAMBO) har gjort en utvärdering av, så är det i genomsnitt 36 procent lägre risk att drabbas av inbrott i ett samverkansområde. Det är med andra ord en effektiv brottsförebyggande åtgärd med samverkan.

Risken för tillgreppsbrott minskar. Enligt statistiken så påverkar också grannsamverkan och nattvaktsgrupp att tillgreppsbrotten minskar.

En ökad känsla av trygghet upplevs mer i områden med samverkan än det finns i andra områden där det inte existerar någon grannsamverkan eller nattvakt.

Polisen kan göra fler gripanden från samverkansområden än vad de gör i andra områden där den inte finns.

 

 

 

Samverkan minskar risken för inbrott & stöld